Jak przygotować pesto z czosnku niedźwiedziego? Nic prostszego. Najtrudniej dostać same liście czosnku, reszta to już łatwizna. Spróbuj, bo czosnek niedźwiedzi jest nie tylko bardzo zdrowy, ale również smaczny!

Czosnek niedźwiedzi staje się coraz bardziej popularny w Polsce. W Rosji jest jednym z podstawowych składników kuchni wiosennej, a w Niemczech wytwarza się z niego niesamowicie zdrową i bardzo smaczną oliwę.

Warto pamiętać, że ta roślina jest nam znana już od wieków. Dawni Słowianie we wczesnym średniowieczu wierzyli, że ma działanie lecznicze. Stosowali go na różnego rodzaju ukąszenia. Starożytni Rzymianie wierzyli, że pochodzi od Ceres, bogini miłości i wytwarzali z niego afrodyzjak. W XVI wiecznej Europie czosnkowi niedźwiedziemu przypisywano ochronę przed dżumą.

Czym jest zwykłe pesto wobec tak dostojnych zastosowań? Mimo wszystko uważam, że naprawdę warto. Przepis poniżej. Więcej na temat czosnku niedźwiedziego możecie podpisać pod tym linkiem: Kulinarny Poczet Polski: Czosnek Niedźwiedzi.

.

Składniki:

  • Czosnek niedźwiedzi – 5 wiązek liści
  • 120 ml oliwy z oliwek
  • sól
  • imbir
  • papryczki chili (opcjonalnie)
  • zwykły czosnek (opcjonalnie)

.

Sposób przygotowania:

Przygotowanie pesto z czosnku niedźwiedziego jest naprawdę bardzo proste. Wystarczy zdobyć liście, reszta to zaledwie kilka chwil przyjemnej, kuchennej pracy.

Zaczynamy od umycia (bardzo skrupulatnego) liści i posiekania ich na drobne kawałeczki. Potem dodajemy sól oraz oliwę i rozcieramy całość, aż stworzy się „jedna masa”. Następnie, jeśli ktoś lubi ostre smaki, dodajemy drobno posiekane papryczki, imbir i wyciśnięty czosnek pospolity i wspaniałe pesto jest gotowe.

Wystarczy włożyć całość do słoika i odstawić do lodówki lub spiżarni. Ważne, żeby przechowywać je w chłodnym miejscu.

.

Smacznego

Klaudia Bąk

Komentarze