Czarne porzeczki są bardzo zdrowe. 100g tego owocu pokrywa, aż 260% dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Porzeczki stosuje się od wieków, aby radzić sobie z chorobami dróg oddechowych, artretyzmem oraz bólami reumatycznymi. Owoce te pomagają również przy wypadaniu włosów oraz ukąszeniach owadów. Poniżej przepis na dżem z czarnej porzeczki i to z czerwonym winem!

Przetwory z czarnej porzeczki pomagają na anginę, problemy żołądkowe i jelitowe oraz wspomagają układ odpornościowy organizmu. Masz problemy z niedokrwistością, zaćmą czy krzepliwością krwi? Potrzebujesz wsparcia przy wydalaniu toksyn z organizmu lub regulacji nerek? Czarna porzeczka rozwiąże te problemy za Ciebie.

Warto również pamiętać, że czarna porzeczka jest świetną alternatywą dla tabletek z witaminą C!

.

Składniki:

  • 1kg czarnych poreczek
  • Miód pszczeli lub cukier trzcinowy (450 g)
  • Czerwone, wytrawne wino (250ml)
  • Sok z połowy cytryny
  • Skórka z pomarańczy (1)

.

Sposób przygotowania:

Porzeczki myjemy, suszymy i oddzielamy od gałązek. Wkładamy do garnka, dodajemy cytrynę oraz miód (lub cukier). Gotujemy przez ok 5 minut na wolnym ogniu. Studzimy, przekładamy do nowego pojemnika i pozostawiamy pod przykryciem w piwnicy lub komórce (raczej nie w lodówce).

Następnie ponownie wlewamy całość do garnka, ścieramy skórkę pomarańczy i gotujemy przez 5 minut. Po tym czasie dodajemy wino i smażymy, aż dżem osiągnie odpowiednią gęstość. Od czasu do czasu mieszamy.

Przekładamy do słoików, dokładnie zakręcamy i chłodzimy. Gotowe!

/

Smacznego!

Anna Białka

Komentarze