Na co pomaga pokrzywa?

  • działa moczopędnie, „czyści” krew
  • zapobiega biegunkom
  • hamuje krwawienia (dzięki wit K)
  • obniża poziom cukru we krwi
  • pobudza działalność trzustki
  • pobudza wydzielanie soku żołądkowego
  • działa jako lek ściągający, dlatego można ją podawać w formie naparu przy problemach z jelitami, w lekkich krwawieniach w przewodzie pokarmowym
  • barwi na zielono: zawiera chlorofil, dlatego też nadal barwi się wyciągiem z pokrzywy słodycze, jest oznaczana jako E140, chlorofil ma zastosowanie przy produkcji kremów
  • kurom podaje się posiekane młode liście pokrzywy do karmy, co oprócz działania zdrowotnego ma również wpływ na mocno pomarańczowy kolor żółtek – dzięki zawartości karotenoidów
  • wyciągi wodno -alkoholowe z korzenia spowalniają przebieg prostaty
  • płukanie włosów w wywarze z pokrzywy 10-15 dag pokrzywy zalej wrzącą wodą, przykryj, po 20 minutach dolej  1/3  szklanki octu, wypłucz włosy po wcześniejszym umyciu – zabieg ten powtarzany kilka razy  spowoduje, że włosy staną się lśniące i przestaną wypadać, pozbędziemy się też łupieżu
  • z pokrzyw przygotowuje się gnojówkę dla roślin  – to naturalny środek na choroby roślin.

.

Więcej informacji o pokrzywie znajdziesz pod tym linkiem: Pokrzywa – zielone złoto

.

Składniki

  • Świeże liście pokrzywy (najsmaczniejsze są młode) – 1kg

 .

Sposób przygotowania

Przygotowanie soku z pokrzywy jest bardzo proste. Rozpoczynamy oczywiście od mycia liści, a następnie czekamy aż wyschną. Teraz czas na pocięcie liście, które następnie wrzucamy do sokowirówki i wyciskamy sok.

.

Pamiętaj, aby przecedzić sok przez gazę. Warto też zwrócić uwagę skąd zbieramy pokrzywę – jeśli rosła niedaleko ulicy lepiej ją zostawić w spokoju. Może zawierać w sobie metale ciężkie, bardzo niedobre dla naszego organizmu. Ale wróćmy do przepisu.

.

Sok rozcieńczamy w stosunku 2:1, przelewamy do ciemnej butelki i odkładamy na co najmniej 4 dni (najlepiej niech to będzie 5 lub nawet 6) do lodówki.

Pijemy troszeczkę każdego dnia przed śniadaniem lub po kolacji.

.

Smacznego!

Klaudia Bąk

Komentarze