Pochodzenie sałatki nie jest znane, choć przypuszcza się, że jej odmiany przygotowywano już w starożytnym Rzymie. W zależności od kraju gdzie jest podawana stosuje się róże dodatki takie jak rodzynki, ananas, jabłko itd.

.

Sałatka colesław według wielu fanów powinna zawierać dwa podstawowe składniki sosu, bez których nie można się obejść, a mianowicie: mleko i cukier puder.

Biała kapusta posiada witaminy C tyle, co w cytrynie. Komplet niezbędnych dla zdrowia witamin z grupy B, sporo witaminy A, trochę witamin E, K i rutyny. Podczas gotowania można poczuć obecność siarki, która poprawia wygląd włosów, skóry i paznokci. W kapuście są też minimalne ilości niezbędnego dla zdrowia arsenu. Ale jej największe skarby to wapń, magnez, potas. Żelaza oraz  kwasu foliowego najwięcej jest w zewnętrznych, zielonych liściach. Nie wyrzucajmy ich.
Można je siekać i dodawać do zup lub surówek.

.

Składniki

  • ok 1 kg białej kapusty
  • 1 marchewka
  • 1 mała cebula

.

Sos:

  • 100 ml mleka
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 łyżeczki octu winnego
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 120 g majonezu
  • sól i pieprz

.

Sposób przygotowania

-marchewkę i cebulę obieramy

-następnie wszystkie warzywa ścieramy na tarce

-w miseczce łączymy ze sobą mleko, ocet winny, sok z cytryny, majonez, cukier puder, sól oraz pieprz

-warzywa zalewamy sosem, dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na 2 godziny

 

Smacznego!

Dawid Brandebura

Komentarze