Pochodzenie sałatki nie jest znane, choć przypuszcza się, że jej odmiany przygotowywano już w starożytnym Rzymie. W zależności od kraju gdzie jest podawana stosuje się róże dodatki takie jak rodzynki, ananas, jabłko itd.
.
Sałatka colesław według wielu fanów powinna zawierać dwa podstawowe składniki sosu, bez których nie można się obejść, a mianowicie: mleko i cukier puder.
Biała kapusta posiada witaminy C tyle, co w cytrynie. Komplet niezbędnych dla zdrowia witamin z grupy B, sporo witaminy A, trochę witamin E, K i rutyny. Podczas gotowania można poczuć obecność siarki, która poprawia wygląd włosów, skóry i paznokci. W kapuście są też minimalne ilości niezbędnego dla zdrowia arsenu. Ale jej największe skarby to wapń, magnez, potas. Żelaza oraz kwasu foliowego najwięcej jest w zewnętrznych, zielonych liściach. Nie wyrzucajmy ich.
Można je siekać i dodawać do zup lub surówek.
.
Składniki
- ok 1 kg białej kapusty
- 1 marchewka
- 1 mała cebula
.
Sos:
- 100 ml mleka
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 łyżeczki octu winnego
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 120 g majonezu
- sól i pieprz
.
Sposób przygotowania
-marchewkę i cebulę obieramy
-następnie wszystkie warzywa ścieramy na tarce
-w miseczce łączymy ze sobą mleko, ocet winny, sok z cytryny, majonez, cukier puder, sól oraz pieprz
-warzywa zalewamy sosem, dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na 2 godziny
Smacznego!
Dawid Brandebura