Nie wiem jak Wam, ale mnie wędliny kupowane w sklepie jakoś nie przekonują. Zwłaszcza od chwili gdy miałam okazję zaobserwować, jak dwie sklepowe dziwiły się, że w szynce którą sprzedają jest aż 96% mięsa… no więc jak zwykle wędliny robię sama i jedyne czemu się dziwię, to że ile by tego nie wyszło, to i tak zniknie z lodówki błyskawicznie.

.

Składniki:

  • ok. 1,5 kg schabu bez kości
  • 2 łyżki soli
  • 1 torebka suszonego majeranku

 .

Sposób przygotowania:

1. Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, nacieramy z każdej strony solą, a następnie bardzo dokładnie majerankiem.

2. Wkładamy do miski (lub innego naczynia), przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do lodówki na 24 godziny.

3. Po tym czasie przekładamy mięso do rękawa do pieczenia, szczelnie zawiązujemy i całość umieszczamy na blasze (takiej, która jest w każdym piekarniku).

4. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 2 godziny.

5. Następnie wyjmujemy całość i pozostawiamy mięso w rękawie aż wystygnie.

 .

Magdalena Majewska

„Czary – gary w kuchni”

Komentarze