Sprawa jest, jak to mawiają, prosta, choć z tłumikiem. PRL kojarzy nam się z wieloma rzeczami i jedną z nich jest z pewnością wódka. Zresztą… z czym się wódka nie kojarzy?
Przed Państwem nasz autorski przepis: „Smak PRL-u”
Składniki:
- wódka
- kieliszek (ew. szklanka)
Sposób przygotowania:
Sposób przygotowania może nie jest jakiś nader wyszukany, ale za to urzeka prostotą. Uwaga, proszę o uwagę: wódkę nalewamy do kieliszka.
A daj na stół!
P.S. Wódka musi być ciepła! Wtedy wódka zawsze była ciepła! Obywatele PRL dbali o swoje gardła, bo przy wódce się śpiewało. No, i gardeł musiało starczyć na demonstracje: za przyjaźń ze Związkiem Radzieckim i przeciw niemieckim rewizjonistą z Hupką i Czają na czele!
Redakcja Smaków z Polski
Komentarze
Portal Smaki z Polski to inicjatywa na rzecz odrodzenia i popularyzacji polskiej kuchni. Publikujemy przepisy na polskie dania, porady dotyczące polskiej zdrowej żywności oraz cykle tematyczne mówiącej o historii polskiej kuchni od czasów dawnych Słowian po współczesne. Zajmujemy się również polskim rolnictwem i współpracujemy z kilkudziesięcioma producentami z całej Polski. Naszym partnerom zapewniamy nie tylko promocję w grupie docelowej, ale również możliwość sprzedaży ich produktów na naszej platformie sprzedażowo-zakupowej Naszryneczek.pl, która jest skierowana nie tylko do klienta indywidualnego, ale również instytucjonalnego.
Zajmujemy się również historią i kulturą Polski, współpracujemy z muzeami, teatrami oraz organizacjami trzeciego sektora. Nasz zespół liczy prawie 40 osób, a każda z nich ma unikatowe spojrzenie zarówno na Polskę, jak i na rodzime kulinaria. Wśród naszych członków na szczególną uwagę zasługują pisarz i dziennikarz Wiesław Kot, publicysta i pisarz Piotr Gajdziński, pisarz Witold Jabłoński oraz dziennikarka Joanna Włodarska.