Mniszek to jedno z tych cudownych ziół, w których lecznicze jest wszystko – korzeń, liście, pręciki i kwiaty. Innym powszechnie znanym, w którym moc tkwi w każdej części to pokrzywa i bez czarny.

Pokrzywa jest u mnie na razie malutka, bez czarny puścił już liście, które suszę na herbatkę, ale mniszek właśnie kończy kwitnienie. Udało mi się zebrać część kwiatów, resztę zostawiam na rozpylanie. Syrop robię wg receptury cioci, która ostatnio powiedziała: „Tam na łąkach są takie żółte kwiatki, można zrobić z nich syrop na przeziębienie”. To robię.

.

Więcej na temat mniszka i jego zdrowotnych właściwości przeczytasz pod tym linkiem: Ból gardła? A próbowaliście syropu z mniszka?

.

Składniki:

  • Mniszek lekarski

  • Pierwiosnek

  • Babka lancetowata

  • Miód pszczeli (lub cukier)

.

Sposób przygotowania:

Obcinam płatki mniszka (części zielone są gorzkie), obrywam kielichy pierwiosnka, myję liście (rosną przy ziemi) babki lancetowatej, drobno je kroję. Wsypuję do wyparzonego słoika na zmianę surowiec roślinny i dodaję miodu pszczelego (lub cukru). Na słoik 300 ml zużyłam szklankę cukru.

Ubijam, zakręcam, wstawiam do kredensu. Niech stoi tydzień czasu. Potem mocno wycisnę przez gazę i zleję do słoiczka. Można taki syrop zrobić też w ten sposób, że wymieszamy kwiaty z miodem lipowym. Oczywiście miód warto wcześniej trochę rozwodnić, żeby można było to w ogóle wymieszać. Taki miodek będzie świetny dla dzieci. Również powinien postać tydzień czasu w zimnej maceracji. Po upływie tego czasu można przelać przez sitko i dodawać do napojów lub spożywać z płatkami.

.

Małgorzata Kaczmarczyk

Ziołowa Wyspa

Komentarze