Zamiast tradycyjnych ze śliwką polecamy knedle szpinakowe, które można faszerować mięsem lub kozim serem.

Potrawa wywodzi się z kuchni niemieckiej, jednak jest popularna w Polsce i Czechach. Knedle zwykle faszerowane są mięsem lub owocami. W naszym kraju najczęściej można spotkać  w nich śliwkę.

Szpinak jest warzywem stanowiącym cenne źródło soli mineralnych, zwłaszcza magnezu i fosforu, oraz witamin, zwłaszcza A, E i C, wyróżnia się także na tle innych warzyw dużą zawartością białek. Pozostałe składniki występują w przeciętnych lub niewielkich ilościach, ewentualnie, tak jak w przypadku żelaza i wapnia, są związane chemicznie i nie są wchłaniane w organizmie człowieka. Atutem szpinaku jest niski koszt produkcji i dostępność niemal przez cały rok. W postaci mrożonej nie traci właściwości odżywczych, które ulegają szybkiemu zmniejszaniu w miarę przedłużania się przechowywania szpinaku świeżego]. Warzywo ma smak opisywany jako przyjemny i kwaskowaty.

Szpinak może być spożywany surowy lub gotowany. Dodawany jest do zup, sufletów, makaronów, podawany jest razem z jajkami sadzonym lub jajecznicą. Duszone liście szpinaku można podawać z serem, śmietaną, jogurtem, szynką, bekonem. Świeże liście mogą być dodawane do sałatek zastępując częściowo lub całkowicie sałatę. Może być dodatkiem do risotto, rozdrobniony dodawany może być do wielu innych potraw. Smak szpinaku wydobywa dodanie do dania gałki muszkatołowej, pieprzu lub cukru.

.

Składniki:

  • 160 g mąki pszennej
  • 100 g mrożonego szpinaku
  • 2 kajzerki
  • cebula
  • jajko
  • czosnek
  • sól i pieprz

.

Sposób przygotowania:

Do mąki wrzucamy pokrojone w kostkę bułki. Cebulę i czosnek obieramy, siekamy i podsmażamy na patelni. Dodajemy rozmrożony szpinak i dusimy do momentu odparowania wody. Odstawiamy do wystygnięcia i mieszamy z mąką i bułkami. Wbijamy jajko i ugniatamy do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji. Z ciasta wyrabiamy kulki, które gotujemy około 15 minut w osolonej wodzie.

.

Smacznego!

Dawid Brandebura

Komentarze