Ziemniak ma dla naszego kraju duże znacznie. Powstało bardzo dużo regionalnych przepisów na wykorzystanie tego warzywa czego przykładem jest warszawska sałatka ziemniaczana.
Sałatka jest dość prosta w wykonaniu, dlatego nawet początkujący kucharze z pewnością sobie z nią poradzą.
Ziemniaki miały i dalej mają duże znaczenie w polskiej kuchni. Nie należy na nie patrzeć jedynie jako dodatek do schabowego. Z ziemniaków można przyrządzić naprawdę ciekawe i smaczne potrawy. Co więcej nie należy ich również unikać, gdyż są zdrowe. Zawierają jedynie 75 kcal w 100 g, a do tego są bogate w witaminy: A, B1, B2, B3, B6, C, D, E, K i P.
.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 3 ogórki konserwowe
- 1 świeży ogórek
- 1 kwaśne jabłko
- 1 średnia cebula
- łyżeczka posiekanego tymianku
- łyżka natki pietruszki
Sos:
- 200 g majonezu
- 100 ml śmietany
- łyżka octu winnego
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka cukru
- sól
.
Sposób przygotowania:
Gotujemy ziemniaki w mundurkach, następnie odcedzamy, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Ogórki, jabłka i cebulę obieramy i kroimy. Wszystkie składniki wkładamy do miski i mieszamy. Przygotowujemy sos łącząc wszystkie składniki. Następnie polewamy sałatkę i na koniec posypujemy natką pietruszki i tymiankiem.
.
Smacznego!
Dawid Brandebura