Jak głosi legenda, obecnie słynny Pan Twardowski przebywa na Księżycu. Podobno pozostawił po sobie dwie książki, które niestety nie przetrwały do dziś. Czymś co przetrwało to nazwa żurku tradycyjnie przygotowywanego w Beskidach.

W rankingach polskich potraw, które każdy obcokrajowiec musi spróbować zawsze znajdziemy żurek. Regionalną odmianą tej zupy jest żurek Twardowskiego, nazwany najprawdopodobniej w celu upamiętnienia słynnej postaci, która zaprzedała duszę diabłu w zamian za wiedzę i znajomość magii. Ostatecznie podobno Pan Twardowski znalazł się na Księżycu, z którego obserwuje losy ludzi na ziemi.

Żurek jest to zupa przyrządzana na bazie zakwasu z razowej mąki żytniej mająca charakterystyczny kwaśny smak. Specjalność regionalnej kuchni polskiej, białoruskiej, czeskiej i słowackiej oraz innych Słowian północnych. Bywa zabielana mlekiem albo śmietaną, lub przygotowana w połączeniu z wywarem z kości i jarzyn, z dodatkiem suszonych grzybów. Albo też gotowana z kiełbasą, wędzonym boczkiem wieprzowym, żeberkami, ogonem wieprzowym; również na wywarze pozostałym po ugotowaniu szynki lub białej kiełbasy.

.

Składniki:

Zakwas:

  • 200 g mąki żytniej
  • 60 g płatków owsianych
  • główka czosnku
  • 1 litr przegotowanej wody

Zupa:

  • 3 litry wywaru z kości i jarzyn
  • suszone borowiki
  • 1 litr zakwasu
  • śmietana
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • pieprz
  • lubczyk
  • majeranek

Dodatkowo:

  • ugotowane na twardo jajka
  • ugotowane ziemniaki
  • schab pieczony
  • szynka wędzona
  • kiełbasa

.

Sposób przygotowania:

Z mąki, płatków, czosnku i wody przyrządzamy zakwas. Tradycyjnie zakwas kisi się w dębowej beczce przez trzy dni, lecz można zastosować kamionkowe naczynie. Wywar zagotowujemy. Dodajemy przyprawy oraz namoczone i pokrojone borowiki. Następnie dodajemy zakwas i gotujemy około 15 minut. Dodajemy śmietanę. Do misek wrzucamy ugotowane ziemniaki, plasterki schabu i szynki, pokrojoną w kostkę kiełbasę oraz jajka. Zalewamy żurkiem i podajemy.

.

Smacznego!

Klaudia Bąk

Komentarze