Baranina jest mięsem otrzymanym z owcy lub barana. Jest jednym z kilku mięs używanych w kuchni europejskiej. W przypadku baraniny niezwykle istotny jest wiek zwierzęcia, z którego ją pozyskano. Odpowiednie mięso baranie, stosownie przyrządzone znajduje wielu zwolenników i uznawane jest za smaczne, posiada charakterystyczny smak i zapach.
Istnieje wiele sposobów przyrządzania baraniny. Jedną z metod jest proces marynowania. Wykorzystuje się do tego ocet lub zsiadłe mleko. Mięso przed obróbką cieplną powinno być poddane procesowi marynowania w środowisku kwaśnym co najmniej przez 12 godzin. Taka procedura pozwala na uzyskanie potrawy odpowiednio miękkiej, soczystej i o walorach smakowych i zapachowych satysfakcjonujących wiele podniebień.
W przeszłości owce można było spotkać nie tylko w rejonie Podhala. Stanowiły stały element polskiej wsi, w związku z czym powstało wiele zapomnianych dziś przepisów. Jednym z nich jest domowa kiełbasa z baraniny, którą możemy z powodzeniem przygotować w domu.
.
Składniki:
- 1 kg baraniny
- 250 g słoniny
- 2 ząbki czosnku,
- szczypta saletry
- łyżka papryki
- łyżka pieprzu
- łyżka gałki muszkatołowej
- łyżka rozmarynu
- łyżka jałowca
- 2 łyżki soli
- 250 ml wody
- 1 jelito
.
Sposób przygotowania:
-baraninę drobno kroimy lub przeciskamy przez maszynkę do mięsa i wrzucamy do miski.
-dodajemy pokrojoną w małą kostkę słoninę, doprawiamy solą i zmielonymi przyprawami.
-wlewamy wodę oraz wrzucamy posiekany czosnek. Masę odstawiamy do lodówki na 2 godziny.
-po tym czasie nadziewamy ciasno jelita i odstawiamy na 3 dni w chłodne miejsce.
-ponownie ubijamy i wędzimy. Jeśli wolimy zjeść ją ugotowaną wtedy należy ograniczyć czas wędzenia. Kiedy powisi dłużej nadaje się do jedzenia na surowo.
.
Smacznego!
Opracował Dawid Brandebura