Baranina jest mięsem otrzymanym z owcy lub barana. Jest jednym z kilku mięs używanych w kuchni europejskiej. W przypadku baraniny niezwykle istotny jest wiek zwierzęcia, z którego ją pozyskano. Odpowiednie mięso baranie, stosownie przyrządzone znajduje wielu zwolenników i uznawane jest za smaczne, posiada charakterystyczny smak i zapach.

Istnieje wiele sposobów przyrządzania baraniny. Jedną z metod jest proces marynowania. Wykorzystuje się do tego ocet lub zsiadłe mleko. Mięso przed obróbką cieplną powinno być poddane procesowi marynowania w środowisku kwaśnym co najmniej przez 12 godzin. Taka procedura pozwala na uzyskanie potrawy odpowiednio miękkiej, soczystej i o walorach smakowych i zapachowych satysfakcjonujących wiele podniebień.

W przeszłości owce można było spotkać nie tylko w rejonie Podhala. Stanowiły stały element polskiej wsi, w związku z czym powstało wiele zapomnianych dziś przepisów. Jednym z nich jest domowa kiełbasa z baraniny, którą możemy z powodzeniem przygotować w domu.

.

Składniki:

  • 1 kg baraniny
  • 250 g słoniny
  • 2 ząbki czosnku,
  • szczypta saletry
  • łyżka papryki
  • łyżka pieprzu
  • łyżka gałki muszkatołowej
  • łyżka rozmarynu
  • łyżka jałowca
  • 2 łyżki soli
  • 250 ml wody
  • 1 jelito

.

Sposób przygotowania:

-baraninę drobno kroimy lub przeciskamy przez maszynkę do mięsa i wrzucamy do miski.

-dodajemy pokrojoną w małą kostkę słoninę, doprawiamy solą i zmielonymi przyprawami.

-wlewamy wodę oraz wrzucamy posiekany czosnek. Masę odstawiamy do lodówki na 2 godziny.

-po tym czasie nadziewamy ciasno jelita i odstawiamy na 3 dni w chłodne miejsce.

-ponownie ubijamy i wędzimy. Jeśli wolimy zjeść ją ugotowaną wtedy należy ograniczyć czas wędzenia. Kiedy powisi dłużej nadaje się do jedzenia na surowo.

.

Smacznego!

Opracował Dawid Brandebura

Komentarze