Ślimaki przede wszystkim kojarzą się z deszczem. A czy ktoś pomyślał o kuchni? A może krem ze śluzu ślimaka na piękną cerę? Zachęcamy do przeczytania wywiadu z Grzegorzem Skalmowskim prekursorem i założycielem hodowli ślimaków jadalnych w Polsce.

.

Skąd pomysł na tak nietypowy biznes?

Zaczęło się to niespełna 12 lat temu. Wcześniej w Elblągu prowadziliśmy gastronomię skąd zdecydowaliśmy się przenieść na wieś. Sprzedaliśmy wszystko i wyjechaliśmy na Mazury. Przeczytaliśmy w gazecie, że jedna z przetwórni, która przetwarza i wysyła za granicę ślimaki, szuka kontrahentów do hodowli. Tak powstał pomysł na biznes. Później w międzyczasie dostaliśmy pierwszego ślimaka od znajomych w prezencie, a to dlatego że hobbistycznie zajmuję się rozmnażaniem różnych dziwnych zwierząt. Miałem gekony i żółwie, również węże udało mi się rozmnożyć. Poniekąd znajomi już wiedzieli, że chcemy się zająć tą hodowlą. Był to również idealny pomysł na biznes na wsi z dala od miejskiego zgiełku, na czym zależało nam najbardziej.

.

Dwanaście lat to wiele czasu na rozwój firmy

Zaczynaliśmy od kawałka ziemi 1000m2, w tej chwili mamy wspólnie 2,5ha. Mówię wspólnie, bo w zasadzie mamy dwa oddziały. Ja obecnie stacjonuję w Łodzi, natomiast żona zajmuje się oddziałem na Mazurach, gdzie odbywa się hodowla ekologiczna ślimaka. Będzie to pierwsza hodowla w Polsce jeżeli chodzi o tego typu hodowle. Przecieramy szlaki, czegoś takiego jeszcze nie było. No i mamy zielone światło. Osoby prowadzące nas mówią, że wszystko jest na dobrej drodze. Zostało nam około roku i będzie to pierwsza certyfikowana ekologiczna hodowla ślimaków jadalnych. Dlaczego podkreślam certyfikowana? Ponieważ z natury jest ona ekologiczna.

.

Jak wygląda proces hodowli ślimaków?

Cały cykl produkcyjny zaczyna się w lutym i trwa do końca września, początku października. Proces odbywa się w pierwotnym oddziale w miejscowości Krasin. Jeden hektar jest przeznaczony pod ślimaki, natomiast drugi pod obiekty. Właśnie w tych obiektach ślimaki się rozmnażają. Od lutego do kwietnia rozmnażamy ślimaki w warunkach kontrolowanych. Podczas tego etapu stwarzamy im warunki afrykańskie, czyli 20stopni w nocy, 90% wilgoci, światło do 18h.

.

zbiór ślimaka

Cały cykl produkcyjny zaczyna się w lutym i trwa do końca września, początku października. Fot. www.snailsgarden.com

.

A w jaki sposób ślimaki składają jaja?

W związku z tym, że ślimaki to obojnaki wystarczą odpowiednie warunki klimatyczne i one same łączą się w pary. Podczas tego okresu ślimaki wkręcają głowę jak struś do specjalnej przez nas produkowanej ziemi i składają jajeczka. Później my je zbieramy i umieszczamy w specjalnych pomieszczeniach inkubacyjnych gdzie małe ślimaki inkubują się w temperaturze około 20 stopni od marca do kwietnia. Następnie wypuszczamy takie małe ślimaki na obszarze otwartym, czyli szklarnia lub tunel, bo w warunkach polskich to jeszcze trzeba uważać. Od maja są już na przestrzeni otwartej, co ostatnio określiłem jako wolny wybieg. Jeżeli chodzi o pokarm, wspólnie z mieszalnią pasz opracowaliśmy paszę dla ślimaków, której obecnie jesteśmy głównymi dilerami na rynku europejskim. Jest to pasza wysokobiałkowa, która nie zawiera żadnej chemii. Są to po prostu suszone rośliny, które łatwiej podawać ze względu na niewystarczające ilości pokarmu na polu.

.

Ile ślimaków liczy taka hodowla?

Ja zaczynałem od 1000 sztuk od stada matecznego, które się rozmnaża. Z jednego ślimaka jest później około 100 sztuk. W tej chwili, jeżeli chodzi o hale w której rozmnażamy ślimaki, to mamy pół miliona ślimaków, dlatego staliśmy się hodowlą zarodową. Specjalizujemy się jako ferma zarodowa ślimaków – hodujemy, przetwarzamy i handlujemy.

.

Jaki rodzaj ślimaka można hodować?

Rozróżniamy kilka rodzajów ślimaka jadalnego. Pierwszy to ślimak Helix Aspersa Müller potocznie zwany – mały szary. Jest to ślimak śródziemnomorski, bardzo popularny w Hiszpanii najbardziej poszukiwany jeżeli chodzi o konsumpcję. Ślimaki dzielimy tak jak ryby i to jest taki łosoś wśród ślimaków. Możemy go gotować razem z muszlą, jak mule, ale również można samo mięso, po uprzednim oczyszczeniu, podawać z makaronem, różnymi sosami albo po prostu po burgundzku z masłem czosnkowym. Drugi rodzaj ślimaka to Helix Aspersa Maxima tzw. duży szary, który jest bardzo popularny we Francji. Ten nadaje się przede wszystkim jako samo mięso. Nie gotuje się go z muszlą ponieważ jest za duży i podaje się głownie na sposób po burgundzku, ponieważ w pewien sposób zastępuje naszego winniczka.

Dalsza część wywiadu

.

Komentarze