Jak więc poznać dobry chleb razowy?

Chleb razowy jest ciężki, zbity, ma porowatą strukturę – wtedy jest wypieczony z prawdziwej mąki razowej. Może nie wygląda dobrze, za to jest bardzo zdrowy. Wybierajmy też pieczywo produkowane na naturalnym zakwasie. Składnikami takiego chleba są mąka pszenna, mąka żytnia, sól i woda. Możemy też upiec taki chleb w domu. Przepisy można znaleźć na naszych opakowaniach lub w Internecie.

.

Z jakiego zboża produkowana jest mąka w Państwa młynie?

Mąka w naszym młynie produkowana jest w sposób tradycyjny. Jest w 100% naturalna– bez dodatku enzymów i kwasu askorbinowego. W dużych młynach przemysłowych stosuje się różne dodatki, aby polepszyć jakość mąki i przyspieszyć jej dojrzewanie (po przemiale mąka powinna leżakować 2-3 tygodnie, aby dojrzała i nabrała dobrych właściwości wypiekowych). U nas mąka dojrzewa leżakując i nie przyspieszamy tego procesu żadnymi dodatkowymi składnikami.

.

Mąka Młynomag

Warunkiem produkcji dobrej mąki jest odpowiednia selekcja zboża przeznaczanego do przemiału. Fot. wikipedia.org

.

Skąd pozyskiwane są zboża?

Zboża do produkcji mąki pochodzą głównie z otaczającego nas, czystego ekologicznie terenu Warmii i Mazur. Są tu żyzne gleby i tutaj uprawia się zboża o wysokiej zawartości białka, co wpływa korzystnie na jakość produkowanej u nas mąki. Warunkiem produkcji dobrej mąki jest odpowiednia selekcja zboża przeznaczanego do przemiału. Kupujemy tyko ziarno czyste, suche, zdrowe i o wysokich parametrach wypiekowych.

.

Gdzie można dostać Państwa mąkę?

Nasza mąka jest dostępna w sklepach na Warmii i Mazurach. Wchodzimy też do sieci Carrefour w Warszawie. Natomiast można również odwiedzić naszą stronę www.mlynomag.pl i zamówić ją przez Internet.

 .

Co wpływa na smak wyrobów powstałych z mąki?

Składa się na to kilka czynników. Odpowiedni dobór zboża, jego pochodzenie, sposób przemiału, stała kontrola jakości procesu produkcji – to wszystko wpływa na jakość, a co za tym idzie, na smak, zapach i właściwości wypiekowe produkowanej u nas mąki.

.

Przepis na domowy chleb razowy wieloziarnisty na naturalnym zakwasie

Komentarze