Przepis na domowy chleb razowy wieloziarnisty na naturalnym zakwasie

 .

Składniki:

  • 35 dag mąki żytniej razowej T-2000
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 1 łyżka ziaren słonecznika
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 25 dag mąki luksusowej
  • 1 i ¾ łyżeczki soli
  • 0,6 litra letniej wody
  • zakwas

.

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki umieścić w misce
  2. Wyrabiać mikserem o mocy min. 400 W lub ręcznie około 15 minut
  3. Do słoika odłożyć szklankę ciasta. Będzie to zakwas do użycia następnego chleba
  4. Zakwas przechowywać w lodówce do dwóch tygodni
  5. Wyrobione ciasto przełożyć do formy o wym. 11,5 cm x 34,5 cm
  6. Formę uprzednio posmarować masłem i wysypać lekko mąką T-2000
  7. Chleb odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ok 5-6 godzin, aż urośnie równo z blachą
  8. Piec w temperaturze 180 – 200 st. Około 1 godzinę i 20 minut
  9. Przed wyjęciem z piekarnika chleb z wierzchu zwilżyć wodą
  10. Po wystawieniu wyjąc z formy i odstawić do wystygnięcia na desce, lub ażurowej podstawce

Komentarze