Właściwości jarmużu

Jarmuż, tak jak wszystkie kapustowate, jest bogaty w sulforafan – przeciwutleniacz, który ma bardzo silne działanie antynowotworowe. Sulforafan chroni przed rakiem płuc, prostaty oraz jelita grubego. Trzeba uważać jednak, aby podczas przygotowywania jarmużu nie „wygotować” jego właściwości. Aby tego uniknąć należy gotować roślinę na parze przez maksymalnie 3 – 4 minuty.

Jedną z właściwości jarmużu jest walka z substancjami rakotwórczymi. Zawiera karotenoidy (beta karoten, luteinę oraz zeaksantynę), które spowalniają lub nawet hamują oksydację, czyli powstrzymują procesy nowotworowe. 

Oprócz tego, jarmuż jest również skarbnicą witaminy K. Jej niedobór jest związany z rozwojem różnego rodzaju raka (piersi, jajnika, wątroby) i także  w tym sensie roślina chroni przed chorobą.

Brassica oleracea wspomaga również pracę układu sercowo-naczyniowego, głównie z uwagi na wysokie stężenie potasu i wapnia. Pierwszy jest odpowiedzialny za udrożnienie naczyń krwionośnych i spadek ciśnienia krwi, drugi wspiera prawidłowe pompowanie krwi do wszelkich tkanek ciała.

Jarmuż posiada także witaminę C, zapobiega miażdżycy, wspiera wytwarzanie czerwonych krwinek i ratuje przed anemią. Tu ciekawa informacja dla Pań: jarmuż wspiera krzepnięcie krwi, a zatem zmniejsza nadmierne krwawienie miesiączkowe. Jarmuż wspiera także szybsze gojenie się ran.

Roślina chroni przed wrzodami żołądka i dwunastnicy. Jarmuż zawiera, wspominaną już wcześniej, wysoką odporność na różnego rodzaju bakterie i odpowiednio przygotowany wymiecie je z naszego organizmu. Zwłaszcza te, które są odpowiedzialne za rozwój wrzodów. Jeśli masz z tym problem, to jarmuż jest właśnie dla Ciebie.

W dodatku, jakby tego wszystkiego było mało, jarmuż chroni przed kurzą ślepotą!

W innych przypadkach, przeziębienia czy osłabienia, warto przyjrzeć się kapuście kiszonej oraz czosnkowi! Nie zapominajmy również o zwykłej kapuście i jej właściwościach!

.

Należy jednak pamiętać, że jarmuż nie powinien być spożywany przez osoby, które mają problem z tarczycą. Roślina, jak wszystkie pozostałe kapustowate, posiada bardzo duża ilość goitrogenów, a te wpływają na metabolizm jodu i obniżają jego stężenie w organizmie. Może to doprowadzić do problemów z tarczycą (rozrostu gruczołu, zaburzenia syntezy hormonów tarczycy). Co prawda można go odpowiednio przygotować, „wygotować”, aby stracił dużą ilość wspominanych goitrogenów, ale lepiej w ogóle nie ryzykować.

.

8258652000_36e6cb1eb6_b

Jarmużu nie powinno się spożywać jeśli ma się problemy z tarczycą!

.

Komentarze