Historia

Jesteś tutaj: Strona główna > Historia
­

Dokument na portalu Smaki z Polski: Polska tolerancja

Dokument na portalu Smaki z Polski: Szeptucha Szept (2010)

Staropolskie polowania

Polak lubi pieprzyć, czyli uczty staropolskie na tle europejskich

Dawne sposoby przechowywania żywności

Polska postem stała, czyli dawne zwyczaje postne Polaków

Historia Piasków Wielkich i ich kiełbasy

Swaćba, czyli słowiańskie małżeństwo

Historia żywnością mierzona, czyli wspomnienia z okupacji i lat 50tych

Rośliny niezwykłe: mandragora i prostytucja sakralna

Kuchnia dawnych Słowian – surowce, produkty spożywcze i sposób ich pozyskiwania: hodowla

Jak przez wieki zmieniał się słowiański panteon?

Czy w PRL-u powstawały mody żywieniowe

Militaria okresu rzymskiego z Kazimierza Dolnego

Ewolucja upodobań kulinarnych Polaków

Co jedli starożytni Grecy?

BUŁA, czyli mit o stworzeniu świata

Kuchnia dawnych Słowian: polewka piwna skromna

Kuchnia dawnych Słowian: polewka ze szczawiu

Kuchnia dawnych Słowian: kasza jaglana ze skwarkami

Kuchnia dawnych Słowian: syrop z kwiatów czarnego bzu

Smaki Polski Historycznej: co jedzono na dworze króla Władysława Jagiełły?

Noc kupały

Afery kulinarne towarzysza Tomasza i Wiesława

XIX wieczny skansen w Budach Leśnych